Je hoeft alleen maar in het gras te liggen

Je hoeft alleen maar in het gras te liggen

Laatst begeleidde ik een vrouw vol schuldgevoel vanwege haar abortus van bijna tien jaar geleden. Ze wilde contact krijgen met haar ongeboren kind op het Tussenstation. Dit verzoek krijg ik vaker. En heel vaak blijkt het zielskind bewust voor deze ervaring gekozen te hebben. De belangrijkste boodschap was nu: “Ga lekker in het gras liggen en kijk naar de zon, want daar ben ik”. 

Van generatie op generatie

Veel hoogsensitieve onderneemsters leggen de lat voor zichzelf erg hoog, geldt dat ook voor jou? We zijn zo geneigd alles perfect te willen doen en het anderen naar de zin te maken, zowel zakelijk als privé. “Zit rechtop” en “Wat zullen de buren wel niet denken?” werd jou misschien ook vroeger gezegd. We leerden als kind al dat we ons best moesten doen om erkenning te krijgen. We zijn het gaan geloven met als gevolg dat we als volwassenen onszelf streng toespreken. En wie weet, herhalen we deze boodschappen naar onze kinderen toe. Dat zou jammer zijn.

Perfectionisme leidt tot uitputting

Als we het belangrijk vinden wat anderen van ons vinden en ons verantwoordelijk voelen voor het welzijn van mensen in onze omgeving, leggen we de zwarte piet al snel bij onszelf neer. We ‘moeten’ van alles omdat we geloven dat we dan pas goed genoeg zijn. Het stemmetje in ons hoofd viert feest terwijl wij onszelf uitputten om maar aan die zelf opgelegde eis te voldoen. En ondertussen worden we er niet vrolijker op. Herkenbaar?

Ga lekker liggen in het gras

kijk naar de zon, want daar ben ik

Ze zeggen weleens dat volwassenen wijzer zijn dan kinderen, maar dat is volgens mij een illusie. Onze zielskinderen (ongeboren of toekomstige kinderen) kijken hier heel anders naar. Zij weten dat we pure liefde zijn zonder onszelf te moeten bewijzen voor wie dan ook. We zijn al goed genoeg. En in zelfliefde ontstaat vanzelf de inspiratie te doen ‘wat je hier komt doen’.

Boodschap voor ons allemaal

Dus eigenlijk is de boodschap die van het zielskind doorkwam misschien wel een boodschap voor ons allemaal. Vooral als we onszelf willen bewijzen naar een ander toe. Laten we dan lekker gaan liggen in het gras en kijken naar de zon. Mijn grasveld is momenteel te nat om op te liggen. Daarom zet ik nu een heerlijke Latte Macchiato voor mezelf en geniet ik van het prachtige wolkendek vanachter mijn grote dakraam. Want ja, ook mijn zielskinderen bevinden zich daar.

Joyce Beckker